Home

Biografie Zeldzaam

Zeldzaam is afkomstig uit Biddinghuizen (FL). De huidige samenstelling van de band is sinds maart 1998 bij elkaar. Zeldzaam verzorgt diverse soorten optredens. Met eigen werk toert de band langs theaters, maar in het covercircuit is de band juist actief met top-40- en feestmuziek.

Het ontstaan
De band is ontstaan uit een groep bekenden die toevallig allemaal een instrument bespeelden. Dit was ongeveer in 1991 en sindsdien heeft de band een paar wijzigingen ondergaan in de bezetting. Twee van de leden, Pieter Leendertse (Elektrische gitaar) en Sieberen Sybesma (Basgitaar, gitaar en zang), maken nu nog steeds deel uit van de band, die toen nog "Rookie" heette. Na ongeveer twee jaar kwam Jelle Sybesma de band versterken. Hij schreef ondertussen al eigen nummers, die vanaf toen overgingen van Engels naar Nederlands. Het bleek dat de samenzang van de band uitermate goed bij elkaar paste en al snel werd er gezegd dat er meer mee gedaan moest worden. In 1995/1996 veranderde de naam van de band in Zeldzaam, een naam die meer uitstraalt waar de band voor staat: Nederlandstalige, serieuze muziek. In het voorjaar van 1998 ontstond de definitieve samenstelling van de band, toen Ronald van der Tempel zich bij het viertal voegde als drummer. Hierdoor kregen de eigen nummers meer impact en konden deze met meer emotie gebracht worden.

In 1998 werd besloten om de muziekstijl tijdens optredens enigszins aan te passen. Dit omdat het toentertijd moeilijk was om met, tot dan toe, onbekende eigen nummers een zaal plat te spelen. De muziekstijl kreeg de naam hoempapa mee, Nederlandstalige feestmuziek, en door de redelijk eenvoudige liedjes deed de band de broodnodige podiumervaring op en werd de beheersing van de instrumenten tot een hoger niveau opgeschroefd. Vanaf die tijd was het krijgen van optredens niet langer een probleem. Toch werd tijdens optredens het eigen werk niet vergeten, zodat er een optimale mix onstond tussen serieus eigenwerk en muziek die zorgt voor een hossende en springende massa. Oftewel een optreden van Zeldzaam zorgde er voor dat elk feest een GROOT FEEST werd.

In het najaar van 2000 werd besloten om, gezien de muzikale vooruitgang van de band, meer de nadruk te gaan leggen op het spelen van eigen nummers. Vanaf diverse kanten werd gezegd dat er meer gedaan moest worden met de, volgens 'deskundigen', zeer goede eigen nummers. Om dit plan wat vaster omlijnd te krijgen werd besloten om Lowlands 2002 als doelstelling te kiezen. In het voorjaar van 2001 werd een succesvol optreden gegeven in het Koetshuis in Biddinghuizen. Een optreden dat louter en alleen bestond uit eigen nummers, waarbij de reacties zeer postitief waren. Na een volgend succesvol optreden op Jamrock, werden de plannen vaster omlijnd en werd er besloten om een nieuwe demo op te gaan nemen in december van 2001. Wat volgde waren diverse succesvolle optredens met eigen werk en ook de doelstelling Lowlands werd in dat jaar bereikt.

Feestoptredens
Toch kroop het bloed waar het niet gaan kon. Het spelen van eigen nummers gaf weliswaar veel voldoening, maar het krijgen van optredens werd er niet makkelijker op. Nadat de koppen weer bij elkaar waren gestoken, werd daarom toch besloten om weer terug te keren op het pad van de ouderwetse hoem-pa-pa. Vanaf dat moment steeg het aantal optredens en bleek dat het publiek het ouderwetse Zeldzaam nog niet vergeten was. De band combineerde nu de gezellige rampestamp muziek met eigen nummers en zag door de grotere publieke belangstelling bij de feestoptredens ook de waardering voor de eigen nummers onder een grotere groep mensen groeien. In april van 2004 werd de feestmuziek van Zeldzaam opgemerkt door niet zomaar iemand en speelde de band in het voorprogramma van Frans Bauer.

Het uiteindelijke doel verloor de band niet uit het oog: Het opnemen van een nieuwe CD met louter en alleen eigen nummers. In december 2006 maakt de band ook hierin weer een volgende stap. In de befaamde Wisseloord studio’s neemt de band een mini CD op met 3 eigen nummers.

Nieuwe projecten
Altijd zoekend naar iets nieuws, werd in 2007 een uniek concert gegeven in het eigen Biddinghuizen. Onder de naam 'Zeldzaam and Friends' zocht de band samenwerking met niet minder dan 11 lokale artiesten of muziekgenootschappen. Met hen werden afwisselend één of twee nummers gespeeld. Een unieke ervaring, waar diverse samenwerkingen uit zijn voortgekomen.

Theaters
Een jaar later zocht Zeldzaam alweer de volgende uitdaging. Het theater van de Meerpaal werd afgehuurd voor een theaterconcert met eigen nummers. Het concert met de naam 'Hartstocht' raakte meer dan uitverkocht en zo ontdekte de band dat het theater voor de eigen nummers een mooi podium vormde. Na het succesvolle concert, moest er pas op de plaats gemaakt worden. Bassist Ricardo Dijkstra kon de muziek niet langer combineren en nam afscheid van de band, die voortaan als viermansformatie verderging. Gezocht werd er nog wel naar een nieuwe bassist, maar uiteindelijk nam akoestisch gitarist Sieberen de bas ter hand.

Tweede programma in 2011/2012/2013
Ondertussen heeft Zeldzaam opnieuw het theater gevonden. In maart 2011 werd opnieuw het theater van De Meerpaal in Dronten uitverkocht voor het programma 'Egoïst'. Op 30 september 2011 is hiervan een tweede voorstelling worden gegeven in de Stadsgehoorzaal te Kampen en in maart 2013 volgde het Compagnietheater in Amsterdam.

Coverband
Tegelijk is de band op het gebied van optredens toegegroeid naar een weg als coverband, waarbij feestmuziek ook nu nog onderdeel uitmaakt van het repertroire. Nieuw hoogtepunt was het optreden als hoofdact op de Meerpaaldagen 2011, waarbij zo'n 10.000 bezoekers met volle teugen genoot van het optreden van de Biddinghuizers. Kortom: ook nu kunt u Zeldzaam nog gerust boeken voor een goed tentfeest.

Facebook Twitter
© 2023 Zeldzaam - Kijk ook eens op zoetwater.net of pieterleendertse.nl

Realisatie: Sybit - Software op Maat