Home

Zeldzaam rockt

Biddinghuizen - 10 november 2006.  Donderdag beleefden de leden van de Biddinghuizer band Zeldzaam de tweede dag van hun CD-opnames in de Hilversumse Wisseloord Studio’s. Een dag die in het teken stond van ‘de gitaar’.

Tijdens de eerste dag was de basis voor de opname gelegd. De drums en basgitaar stonden al opgenomen te wachten, zodat kon worden begonnen met het opnemen van de elektrische en akoestische gitaren. Als eerste mocht Sieberen Sybesma de opnameruimte betreden.

Hard werken
Sybesma: “Om het geluid van de akoestische gitaar goed te kunnen weergeven, is gewerkt met microfoons. Hele gevoelige welteverstaan, dus bijgeluiden moesten voorkomen worden. Om die reden mocht ik in de ietwat koude opnameruimte plaatsnemen.” De akoestische delen van de nummers, bestonden vooral uit ondersteunende slagpartijen, zodat redelijk snel vorderingen konden worden gemaakt. “Van één nummer is besloten mijn partij op de elektrische gitaar uit te voeren. De rest werd akoestisch ingespeeld. En dit is toch wel hard werken,” vertelt Sieberen. “Stapje voor stapje ging ik door de nummers, waarbij zowel mijn eigen kritische gehoor, als die van de producer op volle kracht draaiden. Die concentratie is best intensief.”


Sieberen Sybesma. Geconcentreerd in de opnameruimte

Elektrisch
Hoe dan ook stond voor de lunch het grootste deel erop, zodat Pieter Leendertse vanaf 14.00 uur aan de slag kon. “Het was geweldig te zien hoe de producer aandacht besteedde aan mijn instrument. Voor iedere partij werd gezocht naar het juiste geluid en sommige stukken heb ik met verschillende geluiden ingespeeld. Om keuzevrijheid te houden bij het bepalen van het eindresultaat,” vertelt Leendertse. Zeldzaam zelf was dan ook aangenaam verrast wanneer ze stukken terughoorden. “Ineens klinken we als een rockband,” vertelt zanger Jelle Sybesma. “Het wordt nu allemaal wel heel gaaf. We kunnen eigenlijk haast niet wachten tot het klaar is.”


Pieter Leendertse was ruim 6 uur bezig en genoot van zijn bijdrage

Zang
Jelle mocht ook al even aan het werk tijdens deze tweede opnamedag. Van de ballad ‘Zing een Lied voor mij’ zong hij zijn deel al in. “Nieuw voor mij was dat ik een keer of zes het nummer in zijn geheel heb mogen zingen, in plaats van dat bij iedere kleine fout gestopt werd. Hierdoor bleef vooral de emotie fier overeind staan.” Na deze eerste zangpartij, zal de zang voor de overige nummers worden opgenomen over twee weken. Jelle: “Het klonk echt zó mooi! Ik kreeg kippenvel van onze eigen nummers. En dan moeten de tweede en derde stem nog worden ingezongen!”

Over twee weken het vervolg van de CD-opnames van de band.

Klik hier voor alle foto's

Redactie BHZNet.nl

Bron: BHZNet.nl
<< Terug naar overzicht

Facebook Twitter
© 2024 Zeldzaam - Kijk ook eens op zoetwater.net of pieterleendertse.nl

Realisatie: Sybit - Software op Maat